06 Haziran 2023

« TÜM LİNKLER »

HABERLER

“Ömer Lütfi” Kültür Derneği Müdürü ve Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet ile baş başa

[08 Ocak 2012]

- Sayın Ahmet, “Ömer Lütfi” Türk Kültür Derneğinin geçen yılki faaliyetiyle ilgili bilgi verir misiniz?

- Her yıl olduğu gibi 2011 yılının da “Ömer Lütfi” Türk Kültür Derneğinin faaliyeti bakımından başarılı olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda yapmış olduğumuz birkaç önemli faaliyeti belirtmek isterim. 21 Şubat 2011 tarihinde artık üçüncü defa dernekte Kırcaali Türk Halkoyunları Topluluğu ve “Kadriye Latifova” Çocuk Folklor Ekibinin katılımıyla Uluslararası Anadili Gününü kutladık. Tabii ki, Türkçe ile ilgili sunum yapıldı, şiirler okundu, türkü söylendi, halkoyunları tanıtıldı. Geçen yıl ilk defa “Ömer Lütfi” Kültür Derneği tarafından Türkiye Cumhuriyetinde kutlanan 23 Nisan Çocuk Bayramının Kırcaali’de Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen büyük bir konserle kutlandı. Konseri yaklaşık 600 Kırcaali izledi. Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, programda yer alan çocuklara birer Türkçe kitap hediye etti. Çocuk Bayramı kutlamasının çok güzel bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca yine geçen yıl iki büyük uluslararası festivale iştirak ettik. Birincisi Haziran ayında Kırcaali’nin kardeş Belediyesi Tekirdağ’da yapılan Kiraz Festivaline artık ikinci defa davet edildik. Geçen yıl ilk defa Kiraz Festivali yarışma şeklinde geçti ve Kırcaali Türk Folklor Topluluğu jurinin özel ödülüne laik görüldü. Bu ödülü Bulgaristan adına, Bulgaristan Türkleri adına aldığımız bizler çok büyük bir ödül olarak kabul ediyoruz. Artık 10. yıl Romanya’nın Köstence şehrinde düzenlenen Türk Tatar Folklor Festivaline katıldık ve orada da başarıyla Bulgaristan Türklerini temsil ettik. Geçen yıl geleneksel olarak Ramazan ve Kurban Bayramı konserlerini düzenledik ve diğer belediye merkezlerinde yapılan etkinliklerde de yer aldık. Bu muhteşem konserlerle Kırcaalilerin eğlenmesini ve bayramlarını doya doya yaşamalarını sağlıyoruz. Cebel’de 19 Mayıs 1989 tarihinde yapılan ayaklanmaların anısına düzenlenen etkinliklere Kırcaali Türk Foklor Topluluğu her yıl katılıyor ve binlerce seyircinin beğenisini kazanıyor. 4 yıldır Kırcaali’de belediye ile ortaklaşa Haziran’ın başında Etnik Gruplar festivali düzenliyoruz. Bu etkinlikte Bulgaristan’da yaşayan her etnik grupların temsilcileri kendi örf ve adetlerini, halk oyunlarını ve türkülerini gösterme imkanı buluyorlar. Böylece Kırcaali bir kez daha hoşgörü başkenti olduğunu tüm dünyaya gösteriyor. Aynı zamanda Mayıs ayının sonuna doğru Kırcaali ilinde faaliyet gösteren tüm folklor ekiplerinin ve müzik gruplarının katılımıyla Kırcaali Bölgesel Folklor Festivali düzenliyoruz. Amacımız, özellikle köylerde faaliyet gösteren, kültür merkezlerimizde çalışan Türk folklor ekiplerinin Kırcaali’de sahneye çıkmasıyla onların çoğalmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca geleneksel olarak derneğimizde Türk kültür haftaları ve günleri düzenliyoruz. Geçen yıl da mayıs ayında Bulgaristan’da basılan çeşitli yeni kitaplar ve yazarları tanıtarak, çeşitli şiir geceleri, konserler ve başka etkinlikler sunarak, Türk kültür haftası düzenledik.

Sizin de bildiğiniz gibi derneğimizin kütüphanesinde bulunan 10 000 kitabın 6 000’i Türkçededir. Geçen yıl okuyucular tarafından yoğun olarak kütüphanenin ziyaret edildi. Türkiye’den bazı yeni kitaplar temin edildi. Böylece kütüphanemiz zenginleşmekte ve yeni yeni okuyucular celbetmekte.

- “Ömer Lütfi” Derneği kütüphanesini daha çok kimler ziyaret ediyor?

- Her yaştan okuyucularımız var. Çünkü “Ömer Lütfi” Derneğinin kütüphanesi belki Güney Bulgaristan’da en çok Türkçe kitapları olan bir kütüphane olduğundan her kesimden, öğrencilerden yaşlılara kadar okuyucuların ilgisi bizleri sevindiriyor. Ayrıca, özellikle bazı okullar tarafından organize edilen, kütüphaneyi tanıtım ve şiir okuma günleri de düzenleniyor. Tabii ki, okuyucularımızın bir bölümü de Bulgarlardır. Dediğim gibi kütüphanemizde 4 bin Bulgarca kitap bulunmaktadır. İki yıldır Kültür Bakanlığı aracılığıyla yeni romanlar ve diğer edebi türlerinde kitaplar aldık. Kütüphanemiz, Bulgaristan’da Türkçe ve Bulgarca kitapları bulunan belki de tek kütüphane olmasından dolayı, her etnik gruplara ait ziyaretçileri oluyor.

-Peki, yeni girdiğimiz 2012 yılında “Ömer Lütfi” Derneğinde nasıl faaliyetler planlıyorsunuz?

-“Ömer Lütfi” Kültür Derneği 1993 yılında kuruluşundan bu yana Kırcaali bölgesinde Türk kültürünü, geleneklerini ve göreneklerini geliştiren en büyük dernektir. Bu yıl da yine Türk kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz. 2012 yılında dernekte çok önemli etkinlikler olacak. Örneğin, mayıs ayında Kırcaali Türk Folklor Topluluğunun kuruluşunun 20. yılı kutlanacak. Bununla ilgili yoğun çalışmalara başlıyoruz ve Kırcaali Türk Folklor Topluluğunun 20. kuruluş yıldönümünü çok büyük konser ve etkinlikle kutlayacağız. Bu etkinliğin önemli olduğunu söyledim, çünkü 1992 yılında, daha “Ömer Lütfi” Derneği kurulmadan önce, biz Kırcaali’de Kırcaali Türk Folklor Ekibini kurmuştuk. Bundan 1 yıl sonra da “Ömer Lütfi” Derneği kuruldu. Derneğin kurulmasına Kırcaali Türk Folklor Ekibinin büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. 20 yıl içerisinde burada gördüğünüz (ödülleri işaret ediyor) yüzlerce ödülü Kırcaali Türk Folklor Topluluğu kazanmıştır. Ben, şu ana kadar gelmiş geçmiş ve şu anda ekipte faaliyet gösteren, tüm gençlere ve çocuklara teşekkür etmek istiyorum. İnşallah, nice nice yıllar daha nice güzel etkinliklerde yer alacağımıza inanıyorum. Çok önemli diğer faaliyetimiz de bu yıl gerçekleşecek olan 8. Balkan Türk Folklor Festivali. Bildiğiniz gibi, bu festival iki yılda bir temmuz ayının ilk haftasında Kırcaali’de düzenleniyor. İnşallah, Kırcaali ilinde bulunan 7 Belediyenin desteğiyle başlattığımız bu festivalin 8’incisini de güzel bir organizasyonla hem Kırcaalimizde, hem de diğer belediyelerimizde gerçekleştireceğiz. Türkiye’mizden ve diğer Balkan ülkelerinde yaşayan Türk kardeşlerimizden, soydaşlarımızdan oluşan folklor ekipleri yine Kırcaali’mizde güzel bir hava yaratacaklar. Tabii ki, bölgemizde ve diğer ilçelerimiz ile Bulgaristan çapında geleneksel konserlerimiz, ilkbahar konserleri, daha sonra yaz ve sonbahar konserleri bu yıl da devam edecek. Bu yıl programımızda yine Türk kültür haftaları, Türk kültür geceleri, kitap tanıtımları var. Şairlerimizin ve yazarlarımızın çıkardıkları yeni kitapları tanıtmaya devam edeceğiz. Kitap tanıtımları derneğin çatısı altında faaliyet gösteren “Recep Küpçü” Edebiyat Kulübü ile ortaklaşa gerçekleştiriliyor. Geçen yıl mayıs ayında Kırcaali’de kurulan ve Yönetim Kurulu Başkanı seçildiğim Türk Kültür ve Sanat Derneği ile birlikte bazı faaliyetler de organize etmeyi düşünüyoruz. Dernek açısından 2012 yılının çok dolu ve güzel bir yıl olarak geçeceğine inanıyorum.

-“Ömer Lütfi” Derneği Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyor mu?

-Derneğimiz artık 20 yıldır faaliyet gösteriyor ve her zaman Türkiye Cumhuriyetinin maddi ve manevi desteğiyle çalışmalarını sürdürmüştür. T.C. Filibe Başkonsolosluğu aracılığıyla Türkiye’den ekiplerimize uygun çok güzel kıyafetler alınmıştır ve şu anda yeni sahnelediğimiz Zeybek oyunu için de özgün kostüm gönderilmesini bekliyoruz. İnşallah, Kırcaali Türk Folklor Topluluğunun 20. kuruluş yıldönümü kutlamasına bu kostümle sahneye çıkılacaktır. Ayrıca biz, oradaki Kırcaali ve diğer ilçelerin kardeş belediyeleriyle de işbirliği içerisindeyiz. Burada düzenlenen gerek Aşure Günü için olsun, gerek Ramazan etkinlikleri için osun, Ömer Lütfi” Derneği ve Türk Kültür ve Sanat Derneği her zaman destek vermiştir. Türkiye’de katıldığımız faaliyetlerde de onların desteğini alıyoruz. Biz burada Türk benliğini yaşatan bir dernek olarak Türkiye’mize her zaman güveniyoruz, Türkiye’mizin daima bizim yanımızda olduğundan hiç kuşku duymuyoruz ve oradan gördüğümüz destek için teşekkür etmek istiyorum.

-Bildiğim kadarıyla “Yunus Emre” Vakfı ile gerçekleştirmek istediğiniz bir proje var? Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?

-Evet, derneğimizin bulunduğu binanın 4. katında “Yunus Emre” Vakfı aracaılığıyla bir Türk Kültür Merkezi kurma projemiz mevcut. Proje, şu anda Türkiye’de “Yunus Emre” Vakfında bulunuyor. Bu proje “Ömer Lütfi” Derneğinin çatısı altında Türkçe öğretim kursu odaları, konferans salonu, sinema salonu, kafe ve Türk kütüphanesi bulunan Türk Kültür Merkezi kurulmayı öngörüyor. Bunun Kırcaali için çok önemli olduğunu biliyoruz ve gerçekleşmesi için destek görmeyi umuyoruz.


Söyleşi: Resmiye MÜMÜN

Ziyaretci sayısı: 2683

 

turksad.com

Türkülerimiz

BALKANLARDA NEVRUZ BAYRAMI

Gazi Kırca Ali Baba Efsanesi

Lozan antlaşmasının Bulgaristan Türkleri için geçerliliği

2011-2012 © Türk Kültür ve Sanat Derneği - Kırcaali, All Rights Reserved. Web design