|
Hoşgörü başkenti Kırcaali, Balkan Türk şiirinin merkezi oldu
[16 Kasım 2012]
Dün Kırcaali’de ilk olarak 1. Uluslararası Balkan Türk Şairleri Buluşması gerçekleştirildi. Edirne Valiliğinin mali desteğiyle Kırcaali Belediyesi, Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği ve Edirne Balkan Türkleri Federasyonu tarafından organize edilen şiir şöleni Edirne Valisi Hasan Duruer ve Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci’nin himayesi altında yapıldı. Etkinlik, Balkanlardan beş ülkeden 14 kalem ustası aynı sahnede buluşturdu ve şiir severlere unutulmaz anlar yaşattı. Kırcaali Belediye Kültür Merkezinin büyük salonunda düzenlenen etkinliğe çok yoğun ilgi vardı ve birçok seyirci ayakta kaldı. Etkinlikte bulunan herkese katılımcı şairlerin şiirlerini içeren bir kitap dağıtıldı. Şiir şölenine basın camiası da büyük ilgi gösterdi, birçok Türk ve Bulgar TV kanalları tarafından kayda alındı
.
Resmi konuklar arasında Edirne Valisi Hasan Duruer başkanlığında 40 kişilik bir heyet, T. C. Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Konsolos Vekili Gürler Gürsoy, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Kırcaali Vali Yardımcısı Esad Sadık, Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali (HÖH) İl Teşkilatı Başkanı ve Cebel (Şeyh Cuma) Belediye Başkanı Bahri Ömer, Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet, Kırcaali Kamu Denetçisi Hakif Emin, Türkiye ve Bulgaristan’dan sivil toplum kuruluşu başkanları, Kırcaali İlinden Belediye ve Meclis başkanları, Meclis üyeleri, köy muhtarları, şairler hazır bulundular.
Sunuculuğunu Türk filmlerinden tanınan oyuncu Elif Baysal’ın yaptığı 1. Uluslararası Balkan Türk Şairleri Buluşması büyük üstat Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya Türküsü şiiriyle açıldı.
Ev sahibi konumundaki Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis konukları ve şairleri selamlamasında, “Bu akşam Kırcaali için çok önemli bir gün yaşıyoruz. Aslında Kırcaali’de birçok ilklere imza atıldı. Burada Balkan Türk Folklor Festivali ve Kırcaali Hoşgörü Başkenti Ulusal Etnik Azınlıklar Festivalini yapıyoruz. Ayrıca Türkçe tiyatro yapan Kadriye Latifova Sahnesi ve daha birçok faaliyetlerimiz var. Ama bu etkinlik çok başka. Onun farkını biraz sonra hissedeceğimizi düşünüyorum. Kırcaali’de bir eksiklik vardı ve onu 1. Uluslararası Balkan Türk Şairleri Buluşması dolduracak” dedi. Sayın Azis, Kırcaaliler adına bu şiir şöleninin organizasyonunda emeği geçen herkese ve katılımcı şairlere teşekkürlerini sundu, başarılar diledi. Daha geçen asırdan beri hoşgörü merkezi olan Kırcaali’nin bu yolda devam edeceğini belirtti.
HÖH Genel Merkezi ve Kırcaali İl Teşkilatı tarafından gönderilen tebrik mesajında uluslararası düzeyde yapılan bu şiir şöleninin devam etmesi dileğinde bulundular. Ardından Kırcaali Valisi adına Vali Yardımcısı Esat Sadık da bir selamlama mektubu okudu.
Açılışta konuşan Başkonsolos Şener Cebeci, Kırcaali’de bir ilke adım atılan bu şiir şöleninde fiilen en çok emeği geçen şahısların Edirne Valiliği Balkan Danışmanı Fahri Tuna ile Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet olduğunu vurgulayarak, “İkisi amatör bir ruhla ve profesyonel bir yetenekle bu akşamı oluşturdular. Sağ olsunlar, eksik olmasınlar” dedi ve teşekkürlerini sundu. Başkonsolos, “Biz Türkler, şair bir milletiz, sadece asker bir millet değiliz” diyerek, kendisinin de küçük yaştan beri şiire karşı büyük ilgisi olduğunu ve bunu fark eden edebiyat hocasının ona bir şiir kitabı hediye ettiğini paylaştı. Bu kitaptan çok etkilenen Şener Cebeci, 20 yıl sonra şairiyle burada karşılaştığını belirtti. Başkonsolos, “Dört Şehrin Şiirleri” adlı şiir kitabından “Babamı Düşünürken” şiirini okurken onunla vakitsiz giden tüm anne ve babaları anmak istediğini ifade etti.
Edirne Valisi Hasan Duruer, şairleri ve Kırcaalileri selamlama konuşmasında, “Ben şair değilim Başkonsolos gibi ama şiiri severim. 1. Uluslararası Balkan Türk Şairleri Buluşmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ne diyor Yunus Emre,”Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevip sevilelim, dünya kimseye kalmaz”. Türk’üz biz, şiirlerle konuşuruz, şiirlerle ağlar, şiirlerle güleriz” diye kaydetti. Vali, Üsküplü Yahya Kemal Beyatlı ve Kosovalı Akif Emin Gürsoy’u örnek vererek, 20. yüzyılın en büyük Türk şairlerinin aslında Balkan kökenli olduklarını ifade etti. Edirne Valiliğinin bundan sonra daha çok Kırcaalilerle birlikte olacağını paylaşarak, “Artık her ay bir edebiyat, sanat etkinliği, konferans, tiyatro gerçekleştirmek istiyoruz. Bundan böyle birçok şair, yazar, düşünce adamı, ressam, hattat, tiyatrocu her ay sizlerle buluşmayı hedefliyoruz” diye vurguladı. Vali, gelecek haziran ayında Balkan ülkelerinden 150 üstün zekâlı öğrenciyi 40 şairle buluşturacaklarını ve ayrıca 2013 yılından itibaren Balkanlardan genç kalemlere yer verilecek ortak bir edebiyat dergisi yayınlayacaklarını bildirdi.
Şiir sunumu Mineralni Bani (Meriçler) Belediyesinde hekimlik yapan şair Bayram Kuşku’nun sahneye çıkmasıyla başladı. Kosova’nın Prizren kentinden katılan lise öğrencisi Canan Özer içten selamlaması ve “Bir Rüzgara Kapılıp Gurbete Eserim Var” şiiriyle büyük beğeni kazandı. Ömer Lütfi Kültür Derneğine bağlı Recep Küpçü Edebiyat Kulübü Başkanı ve Kırcaali Haber gazetesinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı gazeteci-şair ve yazar Durhan Ali “Sen Gelirken” şiiriyle sahne aldı. Bulgaristan’dan Kırklareli’ye göç eden Kırkseder Kültür, Sanat ve Edebiyat Derneği kurucularından Firdevs Büyükateş herkesi “Balkanlar” şiiriyle selamladı. Moldova’ya bağlı özerk devleti Gagauzyeri’den gelen üniversite hocası Güllü Karanfil, 200 binlik Gagauz halkından selam getirdiğini ve Kırcaalileri oraya davet ettiğini duyurdu. Atalarının buralardan göç ettiğini söyleyen şair, onların izlerini bulma sevincini yaşadığını ifade etti. Kırcaalili şairlerimizden Habibe Ahmedova, 1989 yılında Türkiye’ye gerçekleştirilen zorunlu göçten 20 yıl sonra esinlenerek yazdığı “Ben Düşünmeyi Sevenlerdenim” şiirini paylaştı. Şumnu’nun Kladenets köyü muhtarı ve Deliorman Edebiyat Derneği Başkanı Hasan Süleyman okuduğu şiirle “Tek Yürek Olalım” dedi. Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü görevini yürüten şair İrfan Özcan, “Biraz” şiirini tanıttı. Toplam 40 yıl öğretmenlik yapan Tekirdağ’da yaşayan gazeteci-şair İsa Cebeci, “Hoşgörü başkenti Kırcaali’de hoşgörü konulu şiir okumanın doğru olacağını düşünüyorum” diye mesajını verdi. 30 yıllık devlet memuru olan Edirneli şair Metin Barbaros’un şiir dışında dede memleketi Filibe’ye bağlı Çörekova köyüne olan tutkusu olduğu belli oldu. Şair, “Bir Dedem Vardı” şiirini okudu. Trakya Üniversitesinde Yardımcı Doç. olarak görevli Mustafa Hatipler, “Hep Seni Yazdım Ya Da Rumeli’ye Ağıt” şiirini sundu. Ardından Kırcaali Haber Gazetesi muhabiri Resmiye Mümün “Mümin Kardeşim” şiirini takdim etti. Aslen Koşukavaklı olan Türk Edebiyatı Hocası, 21. Yüzyıl Türk Kültür Merkezi Başkanı ve Kaynak Dergisinin Yazı İşleri Müdürü Sabri Alagöz, “İki Mezar Arasında” şiiriyle sahne aldı. Organizatörleri ve sponsorları kutlayan Sayın Alagöz, gelecekte Kırcaali’nin Türk şiir dünyasının buluşma noktası olmasını diledi. Şiir sunumu Yunanistan’ın Gümülcine kentinden selam getiren avukat Şefaat Ahmet’ın kısa “Vazgeçilmez” şiiriyle son buldu. Makedonya’dan şair Sezen Seyfullah bu şiir şölenine katılamadı.
Daha sonra katılımcı şairlere birer teşekkür belgesi sunuldu. Ayrıca organizasyonda en çok emeği geçen Müzekki Ahmet ve Fahri Tuna’dan başka, Edirne Bal-Türk Federasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu ve Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Harun Bekir’e de birer teşekkür belgesi takdim edildi.
Edirne Valisi, gelecek ekim ayında 2. Uluslararası Balkan Türk Şairleri Buluşmasının Gaguzyerinde gerçekleştirileceğini duyurdu.
Ömer Lütfi Kültür Derneği Kırcaali Türk Folklor Ekibi ve Buket Derneği Türk Halk Müziği Topluluğu konukları ve şairleri mini bir konserle selamladılar.
Organizatörlere ve katılımcı şairlere Hasan Azis, Çernooçene (Yeni Pazar) Belediye Başkanı Aydın Osman, Kamu Denetçisi Hakif Emin, Türkiye’den Ahmetbey, Evrensekiz, Lüleburgaz belediyeleri, Kırcaali Valisi İvanka Tauşanova, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu, Mustafa Kemal Atatürk Derneği, Kırcaali Haber gazetesi, BSP ve DPS (HÖH) partisi İlçe Teşkilatları ve Kırcaali Meclis Başkanı Raif Mustafa tarafından çiçekler sunuldu.
Resmi açılıştan önce şairler Momçilgrad (Mestanlı) İlahiyat Lisesindeki imam hatip öğrencileriyle görüştüler.
Resmiye MÜMÜN / Kırcaali Haber
Ziyaretci sayısı: 3802
|
|