28 Kasım 2023

« TÜM LİNKLER »

HABERLER

Kırcaali’de Akademi Bulgaristan programına büyük ilgi

[13 Mart 2014]

Dün akşam Edirne Valiliğinin desteğiyle Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği’nin düzenlediği Akademi Bulgaristan programı gerçekleştirildi. Etkinlik, Edirne Valiliğinin Sanatçılar Balkanlarda Buluşuyor Akademi Bulgaristan Projesi kapsamında mümkün oldu. Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği salonunda düzenlenen etkinlik çok sayıda sanatseveri bir araya getirdi.

Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet, başta Edirne Valiliği Balkan Danışmanı Fahri Tuna olmak üzere Kırcaali’ye gelen heyeti selamladı. Ardından Sayın Fahri Tuna, Kırcaalilere Edirne Valisi Sayın Hasan Duruer’in selamlarını iletti. Geçen yaz Edirne’de Balkan ülkelerinden 150 gencin 40 sanatçıyla buluşmasına en çok öğrencinin Bulgaristan’dan olduğunu paylaştı. Projenin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Başta Müzekki Ahmet olmak üzere Bulgaristan’da birçok sivil toplum örgütlerinden gelen talep üzerine Akademi Bulgaristan projesi gerçekleştirdiklerini paylaştı.

Kırcaali’den önce Akademi Bulgaristan’ın Momçilgrad (Mestanlı) İlahiyat Lisesinde sunulan programla başladı.

Yazar Mustafa Bilgin, Momçilgrad ve Kırcaali’de kendisini Türkiye’de bir şehirde gibi hissettiğini paylaştı. Bunun üzerine Fahri Tuna’da ilk defa 2002 yılında Bulgaristan’a geldikleri zaman eşi Gülseren Hanımın da, “Burası daha Anadolu’ymuş” demesini hatırladığını ifade etti. Salonda hep birlikte Çanakkale Türküsü söylendi.

Fahri Tuna’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda yazar Mustafa Bilgin dedesi ve amcalarının 1910-36 yılları arasındaki kahramanlık anılarını içeren “Zor Yılların Hikayesi” adlı kitabını tanıttı.

Ardından tiyatro oyuncusu Seçkin Bayramoğlu Karagöz-Hacivat ve meddah gösterileri sundu, izleyicileri kahkahaya boğdu.

Programla ilgili Ediirne Valiliği Balkan Danışmanı Fahri Tuna, “Geçen yıl biz Edirne Valiliği olarak tüm Balkanlardaki Türkçe konuşan edebiyat düşünce güzel sanatlar ve sanatlar sinema televizyon tiyatro ve müzik dallarındaki yaşları 15 ile 25 yaş arasındaki 150 genci 10 gün süreyle ağırlamış 40 yazarçizer sanatçıyla bir araya getirmiştik. Bulgaristan’dan sivil toplum örgütlerinden bir talep geldi, birlikte çalışma isteğinde bulundular. Sayın Valimiz Hasan Duruer de bunu uygun gördü, beni görevlendirdi. Ben de Balkan Danışmanı olarak bu projenin genel koordinatörüyüm. Bunun ilk ayağı olarak bugün Kırcaali'den başlıyoruz. Perşembe Filibe’de, Cuma günü Sofya’da, Cumartesi günü de Şumnu’da gerçekleştireceğiz. Biz 18 Mart Haftası gelmesi hasebiyle Mustafa Bey’i tercih ettik. Benim bu arada yazar Fahri Tuna olarak atölyelerim var. Aynı zamanda geleneksel Türk tiyatrosunun önemli aktörlerinden Seçkin Bayramoğlu Karagöz ve meddah gösterileri yapmaktadır. Böylece geleneksel kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Birincisinde bu iki yazar ve bir sanatçıyla 4 şehirde 10’a yakın sanat atölyeleriyle seyircilerle buluşmaya gayret edeceğiz. Böylece Türkçenin tekrar yaşatılması, canlandırılması kültürümüzün, türkülerimizden, manilerimizden, tiyatromuzdan Hacivat-Karagöz oyunlarımızdan, kahraman öykülerimizden bir nebze katkıda bulunmaya gayret ediyoruz” diye açıkladı.

Mustafa Bilgin’in “Zor Yılların Hikayesi” kitabı hakkında ,”Hatırlarsanız, 18 Mart Çanakkale Zaferimizin akşamında Nusret Mayın Gemisi ile Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey o gece karanlık koya mayınları döşemişti ve ertesi gün o mayınlar sayesinde Fransız ve İngiliz donanmasını Boğazın karanlık sularına gömmüştü. İşte, Mustafa Bey, İsmail Hakkı Bey’in ağabeyi Tahir Bey’in torunu. Aynı zamanda onlar üç kardeştir Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, daha sonra miralay olur. Ağabeyi Tahir Bey ve Miralay, yani Albay Neşet Bey. O da Sarıkamış kahramanlarındandır. Mustafa Beyin dedeleri ve amcalarının hikayelerinden oluşan bir kitap yayınladı. Adı Zor Anların Hikayesi adından bir kitap. 1910 yılından başlayarak Trablusgarp, Yemen, Sarıkamış, Balkan Harbi, Çanakkale binbir kahramanın öyküsüyle dolu bir kitap” diye paylaştı.

Etkinliğe gelen herkese Mustafa Bilgin’in Zor Yılların Hikayesi kitabı ve Fahri Tuna'nın kırk yılın hatıralarını içeren Kırkikindi adlı 12'inci kitabı hediye edildi. Ayrıca salonda olan herkese Edirne’nin meşhur badem ezmesinden ikram edildi.

Programdan sonra Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet ve Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmet, programda yer alan sanatçılara ve bu imkanı sunan Edirne Valisi Hasan Duruer’e şükranlarını sundular.

Ziyaretci sayısı: 4233

 

turksad.com

Türkülerimiz

BALKANLARDA NEVRUZ BAYRAMI

Gazi Kırca Ali Baba Efsanesi

Lozan antlaşmasının Bulgaristan Türkleri için geçerliliği

2011-2012 © Türk Kültür ve Sanat Derneği - Kırcaali, All Rights Reserved. Web design