Kırcaali’de Çanakkale Savaşı şehitleri anıldı
[21 Mart 2014]
Bu akşam Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği salonunda Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD) geleneksel Çanakkale Şehitlerini anma töreni gerçekleştirdi.
Türkiye’den ve Yunanistan’dan çok sayıda misafir katılan etkinlik salonu tıklım tıklım doldurdu. Bu yılki anma töreninin konuğu Uluslararası İlişkiler Profesörü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kurucu Rektörü olan Sayın Prof. Dr. Ahmet Mete Tunçoku Çanakale Savaşları konusunda bir konferans verdi.
Anma töreninde resmi konuklar arasında daha Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Filibe Başkonsolosluğu Konsolos Vekili Gürler Gürsoy, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği Başkanı Harun Bekir, Eski HÖH Milletvekili Ahmet Hüseyin, Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Batı Trakya’dan gazeteci, araştırmacı ve yazar Rodop Rüzgarı Dergisi sahibi İbrahim Baltalı yer aldılar.
TÜRKSAD Başkanı Müzekki Ahmet, törene gelen herkesi selamladıktan sonra Balkan Savaşları ve Çanakkale şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Ardından Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet şehitlerin ruhuna kısa bir asrı şerif okuduktan sonra dua yapıldı.
TÜRKSAD olarak artık 4 yıl Kırcaali’de Çanakkale şehitlerini anma töreni düzenlediklerini belirten Sayın Ahmet, bu girişimin nereden kaynaklandığını anlattı. İbrahim Baltalı’nın daveti üzerine 5 yıl önce Gümülcine’de Batı Trakya Türk Gençler Birliği tarafından düzenlenen Çanakkale Şehitlerini Anma Törenine dernek başkanları olarak misafir olduklarını paylaştı. O zaman bir dahaki töreni Kırcaali’de yapmaya karar verdiklerini ve o zamandan bu yana kadar her yıl aralarında Kırcaali bölgesinden de şehitler olan Çanakkale Savaşı şehitlerini anma imkanı bulunduğu için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
T.C. Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, TÜKSAD’ın artık 4 yıl düzenlediği etkinliğin çok anlamlı olduğunu, Türkiye’de büyük törenlerle şehitlerin anıldığını söyledi ve başta Müzekki Bey olmak üzere tüm ekibine şükranlarını sundu. Çanakkale Savaşı şehitlerini anma törenleri vesilesiyle tüm şehit düşenleri rahmetle, minnetle andıklarını ifade eden Başkonsolos, Büyükelçilikte, Başkonsoloslukta 18 Mart’ta anma töreni düzenlediklerini paylaştı. Fakat Kırcaali’de yapılan anma töreni vesilesiyle soydaşlarla bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Sayın Cebeci, “Çanakkale, Türk milletinin Türkiye’yi oluşturan ruhunun doğduğu yerdir. Çanakkale, bizim mağlubiyetle kapattığımız 1.Dünya Savaşı içerisinde özgüvenimizi yeniden kazandığımız, Mustafa Kemal Atatürk’ü hediye eden, onu dünyaya tanıtan çok önemli bir savaştır. O savaştaki insan kaybımızı biz çok uzun yıllar ancak telafi edebildik. Çanakkale’de şehit olanalar içerisinde Kırcaaliler de var, dedeleriniz, amcalarınız var. Dolayısıyla bugünkü Türkiye’nin kuruluşunda sizlerin de, atalarınızın da payı var. Bunun için size müteşşekiriz. Şehitler hepimizindir” dedi. Prof. Dr. Ahmet Mete Tunçoku’n kendilerinin Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde okuduğu sırada hocası olduğunu paylaştı. Çanakkale Savaşları konusunda dünyadaki az sayılı uzmanlardan biri olduğunu belirtti. Yoğun programından dolayı profesörden bir yıl önce bu törene katılma sözü alındığını kaydeden Başkonsolos, öğrencilik yıllarında Çanakkale’ye gidip savaşla ilgili anlattığı herşeyin hafızasında kaldığını söyledi. Tekrar 20 yıl sonra Kırcaali’de Çanakkale Savaşını dinleyeceğinden çok mutlu olduğunu ifade etti.
Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis de tüm konukları ve katılımcıları selamladıktan sonra organizasyon için TÜRKSAD’a ve ayrıca da Başkonsolos ve Prof. Dr. Ahmet Mete Tunçoku’ya teşekkürlerini sundu. Belediye Başkanı, “Çanakkale bir örnektir” diyerek, birkaç kez Çanakkale’yi ziyaret ederek, adım adım gezdiğini ve bu kahramanlık destanını anlatan hocaların anlattıklarından orada yaşananları hissettiğini paylaştı. Mezar taşlarında Kırcaali, Kirezli (Çereşitsa) yazdığını görünce gözyaşlarını tutamadığını ifade etti. Çanakkale Savaşının sadece Türkiye açısından değil, savaşa katılanlar açısından da büyük önemi olduğunu söyledi. Türklerin ruhunun, vatan sevgisinin ortaya koyulduğu bir savaş olduğu için Kırcaaliler olarak her yıl Çanakkale şehitlerini anmamız gerektiğini ileri sürdü. Her bir Türkün mutlaka oraya gitmesi gerektiğini, çünkü ancak orada Türk vatanseverliğinin ne olduğunu anlayabileceğinin altını çizdi. Herkese Çanakkale’yi ziyaret etmesini tavsiye etti.
Konferansına herkesi selamlayarak başlayan Prof. Dr. Ahmet Mete Tunçoku, Kırcaali’de olmaktan ve ayrıca Türkiye Büyükelçisi Sayın Süleyman Gökçe’nin de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde hocası olduğunu paylaşarak, eski öğrencisi Sayın Cebeci’yi de burada Başkonsolos olarak görmekten büyük mutluluk duyduğunu paylaştı.
Prof. Dr. Ahmet Mete Tunçoku , 13 Şubat 1946 Denizli’nin Çal beldesinde doğmuştur. Lisans eğitimini 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamlamıştır.
Uluslararası Hukuk alanındaki yüksek lisans eğitimini, 1973 yılında Japonya’nın Kyoto Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde "1920 – 1930 Dönemi Japon – Kore İlişkilerinde Ekonomik Faktörlerin Rolü" başlıklı tezle; doktora eğitimini de aynı üniversitede "19. yüzyıl Japon ve Türk Siyasal Modernleşme Hareketlerinde Yabancı Uzmanların Rolü" başlığıyla 1978 yılında tamamlamıştır.
1978 yılında yardımcı doçent olarak çalışmaya başladığı Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 1985’te Doçent, 1990 yılında ise Profesör unvanlarını almıştır. Uzmanlık alanları Japonya Çalışmaları ve Eğitimi, Çanakkale Savaşları Siyasal Tarihi, Japon Dili Eğitimi, Doğu Asya Uluslararası İlişkileri olan Prof. Dr. Tunçoku’nun alanında yurt içi ve yurt dışında basılmış çok sayıda kitap ve makalesi bulunmaktadır. 1999 yılında Japon Uluslararası Vakfı, 2002 yılında Japon Dışişleri Bakanlığı’ndan ödüller alan Prof. Dr. Ahmet Mete Tunçoku, 2008 yılında Japon İmparatorluk Liyakat Nişanı ile onurlandırılmıştır. Prof. Dr. Mete Tuncoku İngilizce ve Japonca bilmektedir.
Çanakkale’ye yakın bir köyde yaşadığını paylaşan Prof. Dr. Mete Tunçoku, “Çanakkale bir tutku. Bir kere gidiyorsunuz, kaderiniz orada oluyor” dedi. 1.Dünya Savaşı’nın birçok cephesinin sadece birisi olan Çanakkale Savaşının aradan 100 yıl geçmesine rağmen giderek büyük ilgi topladığının altını çizdi. Geçen yıl Çanakkale Şehitliklerini 3 milyon Türkün ziyaret ettiğini ve ayrıca 100 bine yakın yabancının da geldiğini belirten profesör, aslında teknik olarak Çanakkale Muharebeleri olarak adlandırılması gerektiğini ileri sürdü. Çanakkale Savaşında Türkiye’nin şehitler, hasta düşenler, kaybolan, eşir düşenler olmak üzere yaklaşık 250 bin kişiyi kaybettiğini belirterek, şehitlerin sayısının 57 192 olduğunu bildirdi. Fakat bu sayının sürekli arttığını vurguladı. Karşı tarafın da yaklaşık 250 bin kişi kaybı olduğunu söyledi. Daha sonra Çanakkale Savaşlarını detaylı bir şekilde anlattı, bir kahramanlık destanı olduğuna dikkat çekti. Savaş sonrasında Atatürk’ün karşı taraftan şehit düşenler için, “Sizin evlatlarınız bizim de evlatlarımız olmuştur” sözünün altını çizdi.
Prof. Dr. Mete Tunçoku, her ne kadar Kastamonu’da Ozanoğlu ailesinin bir ferdine ait olduğu söylense de Çanakkale Türküsünün bestecisini araştırdığını ve babası Çanakkale Savaşlarında şehit olan İzmirli bestekar Kemani Kevser Hanıma ait olduğunu vurguladı.
Konferanstan sonra Kürşat Kızbaz’ın yönettiği Uyarı adında Çanakkale şehitleriyle ilgili bir belgesel film gösterildi.
Ziyaretci sayısı: 4865
|