08 Aralık 2024

« TÜM LİNKLER »

HABERLER

Şair Firdevs Büyükateş Kırcaali’de edebiyatseverlerle buluştu

[08 Mart 2014]

Bulgaristan’dan Kırklareli’ye göç eden KIRKSEDER Kültür, Sanat ve Edebiyat Derneğinin kurucularından şair, gazeteci ve yazar Firdevs Büyükateş bugün Kırcaali’de edebiyatseverlerle buluştu. Etkinlik Edirne Trakya Balkan Türkleri Derneği ve Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlendi. Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Ömer Lütfi Kültür Derneğinin kütüphanesinde düzenlenen etkinliğe Türkiye ve Yunanistan’dan çok sayıda soydaş katıldı.

Ev sahibi konumundaki Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet, şairi ve tüm misafirleri selamlarken bayanların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tebrik ederek güzel dileklerde bulundu. Kısaca Ömer Lütfi Derneğinin tarihini ve faaliyetlerini tanıttı.

Edirne Trakya Balkan Türkleri Derneği Başkanı Esma Gündoğdu da Şair Firdevs Büyükateş’in Damla Damla Balkanlar şiir kitabının tanıtımına gelen herkesi selamladı.

Edirne’den gelen dernek üyelerinin ricası üzerine Ömer Lütfi Derneği kütüphanesine kitap hediye edeceklerini açıkladı. Derneğin girişimiyle Edirne’de açılan Türkan Bebek Anıtı’nda son dörtlüğü yazılı oradaki şairlerden Halil Türkan’ın Kan Tanem şiiri için teşekkür etti.

Etkinlikte hazır bulunan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Ali Toraman da Firdevs Büyükateşi ve salondaki edebiyatseverleri Batı Trakyalı soydaşlar adına selamladı. Kısaca kendisinden bahseden eğitim uzmanı, “Kırcaali’yi biz artık kendimizin Kırcaaliler de bizi kendi parçası sayıyor” dedi. Makas yolunun da açılmasıyla birlikte kurulan bağların daha da güçlendiğini belirtti. Kırk yıl Türkçe öğretmenliği yaptığını ifade eden Sami Hoca, “Önce komşuyduk, şimdi akrabalarımızı bulduk ve birleştik. Artık Kırcaali’de sen ben yok, biz varız” diye ifade etti. Geçen yıl Gümülcine’de Edirne Trakya Balkan Türkleri Derneği ile ortaklaşa düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamasının bu defa Kırcaali’de Arpezos Otelinde Batı Trakya Öğretmenler Birliği Sanat Müziği Korosunun da yer alacağı programla kutlayacaklarını duyurdu. İlerde de Türkiye ve Bulgaristan’dan derneklerle ortak projeler grçekleştireceklerini belirtti.

Firdevs Büyükateş, tanıtıma gelen herkesi selamlayarak, teşekkürlerini sundu. Kadınlar Gününü kutlayan şair kısaca kendini tanıttı. Firdevs hanım,“Asimilasyon yıllarını belki en kötü yaşayanlardanım. Eşim tutukluydu. Oradan sürgün ettiler. İlk sürgünler gelmişti. Kimisi Türkiye’ye, kimisi başka ülkelere. Küçücük yedi yaşında bir çocukla kaldım. Türklüğün az olduğu yerlerde Bulgar arkadaşlarım evlerinde sakladı. Geldiler, 500 şiirimi, kitaplar ve kasetlerimi aldılar. Bunları zaten biliyorsunuz. Ondan sonra eşimin arkasından Kırklareli’ye geldik. Kitaplarımızı aldılar, ama beyinlerimizi almadılar, dedik, yolumuza devam ettik” diye paylaştı.

14 Şubat Sevgililer Gününde çıkan Damla Damla Balkanlar kitabının sponsorunun Dobriç (Hacıoğlu Pazarcık) Milletvekili Ruşen Rıza olduğunu açıkladı. Kitabın içerdiği şiirlerin büyük bölümünün Balkanları ve asimilasyon yıllarını anlattıklarını belirtti. Onlardan birkaç şiirini okudu. Ayrıca Kadınlar Gününe uygun bir şiirle de bayanları selamladı. Şair basılan şiir kitaplarından Ömer Lütfi Derneğinin kütüphanesine bağış yaptı.

Etkinlikte başka şairler de yer aldılar. İlk önce Edirne Ozan Ağacı Dergisinin Yazı Kurulu Üyesi de olan şair Halil Türkan kadınların bayramını kutladı ve Kan Tanem şiirinin bir parçasının Türkan Bebek Anıtında olmasından onur duyduğunu ifade ederek, bunu sağlayan Trakya Balkan Türkleri Derneği Başkanı Esma Gündoğdu’ya teşekkürlerini sundu.

Bulgaristan’dan Edirne’ye göç edenlerin acısını ilk önce pek derinden hissedememiş olsa da, yıllar sonra Esma hanımın dileğiyle göç olayının acısını yüreğinde duyduğunu ve Bulgarlaştırma sürecinin en minik şehidi Türkan Bebek anısına şiir yazdığını paylaştı. Ardından bu şiiri okudu.

Yine Ozan Ağacı Dergisi’nin yazarlarından Edirneli şair İlhan Acarser, Kırcaali’de bulunmaktan kendini çok mutlu hissettiğini paylaştı. İlerde daha başka etkinliklerde tekrar buluşma ümidiyle organizatörlere teşekkür ederek, bayanların Kadınlar Gününü Kadın adlı şiirini okuyarak kutladı.

Kırcaali’de çıkan Alev Dergisinin Baş Editörü Mehmet Alev de konukları “Ah Şu Aynalar” şiiriyle selamladı.
Ayrıca yerli şairlerimizden Habibe Ahmedova da çok sevdiği 4 torununa adadığı Torunumun Resimleri adlı şiirini seslendirdi.

Bulgaristan kökenli şairlerden olan Firdevs Büyükateş, Şumnu ili Novi Pazar İlçesinin Stayon Mihaylovski köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminden sonra edebiyat ağırlıklı eğitim yapan Şumnu Lisesi'ne gitti. Okul yıllarında şiir yazmaya başladı. Bu şiirleri Sofya'da muhabirliklerini yaptığı gazetelerden Yeni Işık, Yeni Hayat (Dergi), Filiz ve Halk Gençliği gibi gazetelerde yayınlandı. Eğitim ve bilgilenme sürecinde Arapça hocası olan babasının büyük desteğini gördü. Zaman zaman Sofya Radyosu'na misafir sanatçı olarak çağırıldı ve radyoya şiir, röportaj ve mizah programları yaptı.

Yirmi yıl süren bu çalışmaları halk ve edebiyat dünyasında büyük ilgi gördü. Yönetmen Hubavinka Filibova ona, "Sen edebiyatından değil, edebiyat senden bir parça sanki" dedi. 1989 öncesi asimilasyon yıllarında 500'e yakın şiiri elinden alındı.

1989 yılında Bulgaristan Türklerinin tabi tutuldukları zorunlu göç esnasında Türkiye'ye göç ederek, Kırklareli'ye yerleşti. Burada yeni bir hayat kurmak için büyük mücadele verdi. Beş yıl Kırklareli Gazi Evleri Kütüphanesi'nde çalıştı. Belediyede çevirmenlik yaptı. Bu arada şiir yazmaya devam etti. Tanıdığı araştırmacı yazar Nazif Karaçam'ın desteğiyle Kırkların Sesi Şairler Grubu'na katıldı. Trakya Şairler Topluluğu'nun dinletilerinde bulundu. "Şiiri yürekten gelen sesler ve yansımalar" olarak algılayan Firdevs Büyükateş'in “Ben Ağlarken Gülümserim” ilk kitabıdır. “Yüreğime Ektim Seni” ve “Ağlatan Şarkı” adlı şiir kitapları da basıldı. Şiirlerinin konuları: Vatan sevgisi, Balkanlar ve ayrılıktır. Birçok şiirleri bestelenmiştir.

Edebiyat etkinliği, Firdevs Büyükateş’in tanıtımda kendisini yalnız bırakmayan herkese yeni kitabını imzalayarak hediye etmesiyle son buldu.

Ziyaretci sayısı: 2601

 

turksad.com

Türkülerimiz

BALKANLARDA NEVRUZ BAYRAMI

Gazi Kırca Ali Baba Efsanesi

Lozan antlaşmasının Bulgaristan Türkleri için geçerliliği

2011-2012 © Türk Kültür ve Sanat Derneği - Kırcaali, All Rights Reserved. Web design